Przyprawy do wyrobu kiełbas i wędlin domowych
Poszerzyliśmy ofertę mieszanek przypraw do wyrobu kiełbas domowych.
Domowi producenci kiełbas i wędzonek znajdą u nas peklosól, solankę zalewową, sól wędzarniczą oraz mieszanki do wyrobu popularnych kiełbas takich jak: krakowska, jałowcowa, żywiecka, kabanosów oraz kiełbasy szynkowej.
Przyprawy do kiełbas są pakowane w opakowania 200g co wystarcza na przygotowanie do 20kg domowego wyrobu.
Zapraszamy wszystkich miłośników domowego wyrobu wędlin oraz właścicieli agroturystycznych i masarnie do współpracy.
Kultury Bakterii do serów i jogurtów Lactoferm - czerwonygrzybek.pl
Posiadamy w sprzedaży kultury starterowe bakterii do domowego przygotowania serów, jogurtów oraz kefirów.
Dodatkowo mamy w ofercie kultury jogurtowe z cennymi prozdrowotnymi bakteriami z grupy Bifidus o podwyższonych właściwościach zdrowotnych.
Jedno opakowanie kultur bakterii do jogurtów i kefirów może wystarczyć do
20 - krotnego zaszczepienie jogurtu.
Jedno opakowanie kultur do serów wystarcza do przygotowania 1 litra kultury-matki która wystarcza do zakwaszenia 100 l mleka.
Sposób przygotowania kultur starterowych do sera i jogurtu.
Rozpuścić kultury bakterii w 1L mleka, dobrze wymieszać.
Jeżeli do wyrobu kultury-matki stosowane jest mleko świeże, należy go przegotować
przed zadaniem kultury i ochłodzić do ok 20°C. Pozostawić w temp. 20-24°C na 16-24 godzin.
Następnie umieścić na 12 godzin w lodówce. Kultura jest gotowa do zakwaszania mleka.
Użycie kultury-matki do wyrobu serów: zaszczepić 1% (10ml) kultury-matki 1L mleka.
Producentem kultur starterowych jest belgijska firma LACTOFERM, której jesteśmy przedstawicielami na rynku polskim.
Podpuszczka do serów domowych - czerwonygrzybek.pl
Posiadamy w sprzedaży podpuszczki do wyrobu serów domowych w płynie i suche.
Podpuszczka to enzym powodujący koagulację białek inaczej mówiąc ścinanie się mleka lub krzepnięcie. W naszym sklepie AFB w Olsztynie dostępne są dwa rodzaje podpuszczek.
Podpuszczka zwierzęca np. płynna podpuszczka firmy Lactoferm dostępna w opakowaniach 25ml, 50ml, 250ml.
Podpuszczka mikrobiologiczna (roślinna) inaczej zwana wegetariańską np. sucha podpuszczka firmy Biowin lub Lactoferm.
Podstawowe wyposażenie serowara domowego - czerwonygrzybek.pl
Jeśli chcesz zacząć przygodę z serowarstwem domowym to dobrze trafiłeś. W naszym sklepie w Olsztynie znajdziesz podstawowy sprzęt potrzebny do rozpoczęcia produkcji sera i jogurtów w domy.
Do rozpoczęcia produkcji sera w domu potrzebne będą:
- Termometr do sera najlepiej z sondą elektroniczny lub szpikulcowy.
- Chusty serowarskie, cedzaki, sitka, maty. Wszelkie sprzęty które ułatwiają odcedzenie serwatki od skrzepu.
- Duży garnek, mieszadło i nóż
Powyższe akcesoria są sprzętem podstawowym i wręcz niezbędnym do domowej produkcji sera.
W sklepie AFB posiadamy szeroką gamę akcesoriów, które ułatwią i usprawnią produkcję serów i jogurtów w domu:
Formy serowarskie - wiele kształtów przeznaczonych do odpowiedniego typu sera: forma do goudy, forma do sera korycińskiego itp
Wagi kieszonkowe, kuchenne.
Solomierze do przygotowania solanki do sera domowego.
Praski do serów, pojemniki serowarskie 30 litrowe, miarki laboratoryjne itp.
Zioła i przyprawy do serów domowych - czerwonygrzybek.pl
Mieszanki przypraw i ziół do przygotowani własnego sera.
Zapraszamy wszystkich domowych wytwórców sera do zapoznania się z naszą ofertą mieszanek ziołowych do serów i twarogów.
Środki pomocnicze do produkcji serów domowych - czerwonygrzybek.pl
Wszystkich miłośników domowej produkcji serów i jogurtów zapraszamy do sklepu AFB w Olsztynie gdzie można kupić substancje i środki pomocnicze do produkcji serów: enzymy, chlorek wapnia, annato ( barwnik do serów), powłoki serowarskie, siatki do wędzenia serów, osłonki, haki do wędzenia itp
Siatki do wędzenia mięsa. Pończochy do wędzenia serów i mięsa. Sznurki wędliniarskie - czerwonygrzybek.pl
Szeroki wybór siatek do wędzenia mięsa i serów.
Siatki wędzarnicze są dostępne w kilku rozmiarach 125mm, 150mm oraz 200mm.
Siatki pakowane są w rolki 5m, 10m, 50m
Pończochy z siatką do wędzenia to idealne rozwiązanie dla wytwórców wędlin domowych.
Folia celulozowa pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność twoich wędlin podczas wędzenia.
W sklepie AFB w Olsztynie posiadamy szeroką ofertę produktów dla domowych masaży: sznurek wędliniarski (szpagat), haki do wędzenia, przyprawy do mięs, osłonki białkowe, osłonki poliamidowe, osłonki barierowe, nadziewarki, nastrzykiwarki do mięsa itp.
Szynkowary do wędlin domowych Olsztyn - czerwonygrzybek.pl
Szynkowary inaczej zwane praskami gastronomicznymi to urządzenia służące do zrobienia domowych wyrobów mięsnych takich jak: szynki, rolady, mielonki, balerony.
W prosty i szybki sposób zrób swoją własną wędlinę domową na kanapki.
Wystarczy rozdrobnione lub w całości mięso (każdy rodzaj) przyprawić przełożyć do szynkowara docisnąć tłokiem i gotować.
Rodzaj mięsa, rozdrobnienie oraz przyprawy i dodatki to kwestia przepisu oraz waszych preferencji smakowych.
Stwórz własną wędlinę domową z szynkowara i zachwyć rodzinę niepowtarzalnym smakiem.
W sklepie w Olsztynie posiadamy szynkowary 1,5kg oraz 3kg wykonane ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością oraz szynkowar 1kg z możliwością regulacji tłoka do pojemności 0.5kg wykonanego z tworzywa sztucznego.
Termometry szpikulcowe, do wędzarni, elektroniczne, woreczki do szynkowarów, przyprawy do mięs oraz wiele innych artykułów znajdą Państwo w naszym sklepie AFB w Olsztynie.
Serdecznie Zapraszamy
Haki do wędzenia mięsa i ryb - czerwonygrzybek.pl
Szeroki wybór haków do wędzenia ryb, mięsa, kiełbas, kurczaka. Wszystkie haki wędzarnicze wykonane są ze stali nierdzewnej.
Haki V, podwójne i wkręcane nadają się do wędzenia ryb. Tradycyjne haki w kształcie S są idealne do boczków, szynek i polędwic.