Skip to main content

Akcesoria winiarskie

Alcohol meters
Bottling
Bungs
Fruit press
Funnels & Strainers
Syphons, Pipes, Airlocks
Thermometers
Wine filtration
Beer Bottling
 
 
 

Drożdże winiarskie, środki klarujące, pożywki

Drożdże winiarskie:

Wysoko alkoholizujące drożdże winiarskie pozwalają uzyskać wino o mocy
ok. 18% alkoholu, pod warunkiem właściwie prowadzonej fermentacji 
i odpowiedniej ilości cukru w moszczu. Szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

  1. W ofercie sklepu znajdują się szlachetne drożdże winiarskie firmy Biowin, w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym. Dostępne rasy drożdży Biowin: Burgund, Bordeaux, Malaga, Madera, Portwein, Tokay, Sherry, Sauternes, Uniwersalne, Miodowe. W przypadku drożdży w zawiesinie zalecane jest wstępne ich namnożenie. Zabieg tenn określa się terminem - przygotowania szczepionki drożdży, innymi słowy matki drożdżowej. 
  2. Aktywne drożdże winiarskie Fermivin (bez przygotowywania matki drożdżowej)
  3. Szlachetne drożdże firmy Zamojscy w postaci suchej

Pożywka: jest to mieszanka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Służy do prawidłowego rozwoju drożdży.

Do prawidłowego rozwoju drożdże poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.

 

Klarowin: skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków.

Pektopol: enzymatyczny preparat pektolityczny  ułatwiający tłoczenie miazg i klarowanie soków owocowych.

Pirosiarczyn potasu: środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu.

Zestawy ziół oraz płatki dębowe i drzewa wiśniowego: Specjalne mieszanki do przygotowania wyciągów ziołowo-korzennych, którymi rozbudujemy szatę smakową naszych win.

Korki, akcesoria do korkowania, nalewaki

Korki fermentacyjne: syntetyczne do balonów z otworem na rurkę fermentacyjną o różnych rozmiarach:

Korki naturalne: szeroka gama wielkości i kształtów. Korki aglomerowane

Kapturki termiczne i lak: ozdobne kapturki zakładane na szyjkę butelki spełniają wieloraką funkcję. Nie tylko „poprawiają” jej wygląd, ale również chronią korek. Ograniczają wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem. W efekcie wino może dłużej i efektywniej leżakować.

Korkownice ręczne, młotkowe, dwuramienne, trójramienne

Nalewaki do wina nakładane na butelki, nalepki na butelki

Balony, gąsiory, butelki, butle ozdobne z kranikami i nie tylko

Balony: z szeroką szyjką lub z wąską szyjką, w plastikowym koszy lub w wiklinowym. Rozmiary: od 5 litrów do 54 litrów.

Pojemniki fermentacyjne: różne rozmiary, z kranikiem lub bez.

Gąsiory:

  • W wiklinowym oplocie
  • 5 litrowa Dama

Dębowe beczki: sprowadzamy na zamówienie.

Butelki:

  • na wino, w różnych kolorach, na miód pitny, do szampana
  • ozdobne w słomkowym oplocie
  • butelki zdobione, kamionkowe,
  • butle i beczułki z kranikiem doskonałe na oficjalny przyjęcia

W roku 2015 planujemy poszerzyć

segment urządzeń do destylacji o następujące produkty:

- kompletne aparaty destylacyjne wykonane ze stali kwasoodpornej typu: zimne palce, aabratek, pot-still

- akcesoria do destylacji ze stali kwasoodpornej: kolumny rektyfikacyjne, chłodnice, tuby do węgla, szybkowar

segment artykułów i surowców do produkcji piwa i cydrów

- urządzenia do zacierania, warzenia, filtrowania, chmiele, słody

segment artykułów do wędzenia mięs i ryb

- siatki, osłonki, termometry , nadziewarki, szynkowary, haki

Wężyki, areometry, szczotki, pipety, rurki fermentacyjne

Wężyki do obciągu wina: z pompką lub bez.

Areometry, termometry i kwasomierze: przyrządy do pomiaru stężenia cukru i alkoholu w winie oraz ustalania kwasowości wina.

 

Szczotki do mycia balonów i butelek: uniwersalne szczotki o różnych rozmiarach, wygodne w użyciu. Włosie osadzone na specjalnym sprężystym drucie.

Rurki fermentacyjne, pipety

Inne

Sokownik: wykonane są ze stali nierdzewnej  bardzo dużej wytrzymałości (odporna na naprężenia i temperaturę). Przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek. Możliwe jest też mycie ich w zmywarkach. Zestaw składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń:

  • nr 1, w którym umieszcza się owoce (naczynie pierwsze od góry),
  • nr 2 wyposażonego w kranik spustowy spływa sok (środkowe)
  • nr 3 napełnia się wodą (na spodzie)

Zestaw do wina

Drylownice

Garnki kamionka: naczynia kamionkowe posiadają specjalne właściwości termiczne zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia, co znacznie poprawia smak przetworów.