Skip to main content

Kultury Bakterii do serów i jogurtów Lactoferm - czerwonygrzybek.pl

Posiadamy w sprzedaży kultury starterowe bakterii do domowego przygotowania serów, jogurtów oraz kefirów.

Dodatkowo mamy w ofercie kultury jogurtowe z cennymi prozdrowotnymi bakteriami z grupy Bifidus o podwyższonych właściwościach  zdrowotnych. 

Jedno opakowanie kultur bakterii do jogurtów i kefirów może wystarczyć do

20 - krotnego zaszczepienie jogurtu.

Jedno opakowanie kultur do serów wystarcza do przygotowania 1 litra kultury-matki która wystarcza do zakwaszenia 100 l mleka. 

Sposób przygotowania kultur starterowych do sera i jogurtu.

Rozpuścić kultury bakterii w 1L mleka, dobrze wymieszać.
Jeżeli do wyrobu kultury-matki stosowane jest mleko świeże, należy go przegotować
przed zadaniem kultury i ochłodzić do ok 20°C. Pozostawić w temp. 20-24°C na 16-24 godzin. 
Następnie umieścić na 12 godzin w lodówce. Kultura jest gotowa do zakwaszania mleka.

Użycie kultury-matki do wyrobu serów: zaszczepić 1% (10ml) kultury-matki 1L mleka.

 Producentem kultur starterowych jest belgijska firma LACTOFERM, której jesteśmy przedstawicielami na rynku polskim. 

 

 

 

Podpuszczka do serów domowych - czerwonygrzybek.pl

Posiadamy w sprzedaży podpuszczki do wyrobu serów domowych w płynie i suche.

Podpuszczka to enzym powodujący koagulację białek inaczej mówiąc ścinanie się mleka lub krzepnięcie. W naszym sklepie AFB w Olsztynie dostępne są dwa rodzaje podpuszczek.

Podpuszczka zwierzęca np. płynna podpuszczka firmy Lactoferm dostępna w opakowaniach 25ml, 50ml, 250ml. 

Podpuszczka mikrobiologiczna (roślinna) inaczej zwana wegetariańską np. sucha podpuszczka firmy Biowin lub Lactoferm. 

Podstawowe wyposażenie serowara domowego - czerwonygrzybek.pl

Jeśli chcesz zacząć przygodę z serowarstwem domowym to dobrze trafiłeś. W naszym sklepie w Olsztynie znajdziesz podstawowy sprzęt potrzebny do rozpoczęcia produkcji sera i jogurtów w domy. 

 

Do rozpoczęcia produkcji sera w domu potrzebne będą:

  1. Termometr do sera najlepiej z sondą elektroniczny lub szpikulcowy. 
  2. Chusty serowarskie, cedzaki, sitka, maty. Wszelkie sprzęty które ułatwiają odcedzenie serwatki od skrzepu.
  3. Duży garnek, mieszadło i nóż

Powyższe akcesoria są sprzętem podstawowym i wręcz niezbędnym do domowej produkcji sera. 

W sklepie AFB posiadamy szeroką gamę akcesoriów, które ułatwią i usprawnią produkcję serów i jogurtów w domu: 

Formy serowarskie - wiele kształtów przeznaczonych do odpowiedniego typu sera: forma do goudy, forma do sera korycińskiego itp

Wagi kieszonkowe, kuchenne. 

Solomierze do przygotowania solanki do sera domowego. 

Praski do serów, pojemniki serowarskie 30 litrowe, miarki laboratoryjne itp.

 

 

Zioła i przyprawy do serów domowych - czerwonygrzybek.pl

Mieszanki przypraw i ziół do przygotowani własnego sera. 

Zapraszamy wszystkich domowych wytwórców sera do zapoznania się z naszą ofertą mieszanek ziołowych do serów i twarogów. 

 

 

Środki pomocnicze do produkcji serów domowych - czerwonygrzybek.pl

Wszystkich miłośników domowej produkcji serów i jogurtów zapraszamy do sklepu AFB w Olsztynie gdzie można kupić substancje i środki pomocnicze do produkcji serów: enzymy, chlorek wapnia, annato ( barwnik do serów), powłoki serowarskie, siatki do wędzenia serów, osłonki, haki do wędzenia itp

Siatki do wędzenia mięsa. Pończochy do wędzenia serów i mięsa. Sznurki wędliniarskie - czerwonygrzybek.pl

Szeroki wybór siatek do wędzenia mięsa i serów. 

Siatki wędzarnicze są dostępne w kilku rozmiarach 125mm, 150mm oraz 200mm. 

Siatki pakowane są w rolki 5m, 10m, 50m

Pończochy z siatką do wędzenia to idealne rozwiązanie dla wytwórców wędlin domowych. 

Folia celulozowa pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność twoich wędlin podczas wędzenia. 

W sklepie AFB w Olsztynie posiadamy szeroką ofertę produktów dla domowych masaży: sznurek wędliniarski (szpagat), haki do wędzenia, przyprawy do mięs, osłonki białkowe, osłonki poliamidowe, osłonki barierowe, nadziewarki, nastrzykiwarki do mięsa itp. 

Szynkowary do wędlin domowych Olsztyn - czerwonygrzybek.pl

Szynkowary inaczej zwane praskami gastronomicznymi to urządzenia służące do zrobienia domowych wyrobów mięsnych takich jak: szynki, rolady, mielonki, balerony.
W prosty i szybki sposób zrób swoją własną wędlinę domową na kanapki.
Wystarczy rozdrobnione lub w całości mięso (każdy rodzaj) przyprawić przełożyć do szynkowara docisnąć tłokiem i gotować.
Rodzaj mięsa, rozdrobnienie oraz przyprawy i dodatki to kwestia przepisu oraz waszych preferencji smakowych.
Stwórz własną wędlinę domową z szynkowara i zachwyć rodzinę niepowtarzalnym smakiem.
W sklepie w Olsztynie posiadamy szynkowary 1,5kg oraz 3kg wykonane ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością oraz szynkowar 1kg z możliwością regulacji tłoka do pojemności 0.5kg wykonanego z  tworzywa sztucznego.

Termometry szpikulcowe, do wędzarni, elektroniczne, woreczki do szynkowarów, przyprawy do mięs oraz wiele innych artykułów znajdą Państwo w naszym sklepie AFB w Olsztynie.

Serdecznie Zapraszamy

Haki do wędzenia mięsa i ryb - czerwonygrzybek.pl

Szeroki wybór haków do wędzenia ryb, mięsa, kiełbas, kurczaka. Wszystkie haki wędzarnicze wykonane są ze stali nierdzewnej. 

Haki V, podwójne i wkręcane nadają się do wędzenia ryb. Tradycyjne haki w kształcie S są idealne do boczków, szynek i polędwic.