Drożdże winiarskie, środki klarujące, pożywki

Drożdże winiarskie:

Wysoko alkoholizujące drożdże winiarskie pozwalają uzyskać wino o mocy
ok. 18% alkoholu, pod warunkiem właściwie prowadzonej fermentacji
i odpowiedniej ilości cukru w moszczu. Szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

  1. W ofercie sklepu znajdują się szlachetne drożdże winiarskie firmy Biowin, w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym. Dostępne rasy drożdży Biowin: Burgund, Bordeaux, Malaga, Madera, Portwein, Tokay, Sherry, Sauternes, Uniwersalne, Miodowe. W przypadku drożdży w zawiesinie zalecane jest wstępne ich namnożenie. Zabieg tenn określa się terminem - przygotowania szczepionki drożdży, innymi słowy matki drożdżowej.
  2. Aktywne drożdże winiarskie Fermivin (bez przygotowywania matki drożdżowej)
  3. Szlachetne drożdże firmy Zamojscy w postaci suchej
drożdze winiarskie Biowin  drożdże winiarskie zamojscy


Pożywka: jest to mieszanka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Służy do prawidłowego rozwoju drożdży.

Do prawidłowego rozwoju drożdże poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.


Klarowin: skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków.

Pektopol: enzymatyczny preparat pektolityczny  ułatwiający tłoczenie miazg i klarowanie soków owocowych.

Pirosiarczyn potasu: środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu.

Zestawy ziół oraz płatki dębowe i drzewa wiśniowego: Specjalne mieszanki do przygotowania wyciągów ziołowo-korzennych, którymi rozbudujemy szatę smakową naszych win.

klarowin, pożywka, pirosiarczyn, pektopol

 



Korki, akcesoria do korkowania, nalewaki

Korki fermentacyjne: syntetyczne do balonów z otworem na rurkę fermentacyjną o różnych rozmiarach:


korki fermentacyjne silikonowe


Korki naturalne: szeroka gama wielkości i kształtów. Korki aglomerowane

korki korkowe, korki aglomerowane





Kapturki termiczne i lak: ozdobne kapturki zakładane na szyjkę butelki spełniają wieloraką funkcję. Nie tylko „poprawiają” jej wygląd, ale również chronią korek. Ograniczają wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem. W efekcie wino może dłużej i efektywniej leżakować.

lak, kapturki termokurczliwe


Korkownice ręczne, młotkowe, dwuramienne, trójramienne

korkownice młotkowe, korkownice ręczne

Nalewaki do wina nakładane na butelki, nalepki na butelki

korki hermetyczne, nalewaki, kapsle

 



Balony, gąsiory, butelki, butle ozdobne z kranikami i nie tylko

Balony: z szeroką szyjką lub z wąską szyjką, w plastikowym koszy lub w wiklinowym. Rozmiary: od 5 litrów do 54 litrów.

Pojemniki fermentacyjne: różne rozmiary, z kranikiem lub bez.

Gąsiory:

  • W wiklinowym oplocie
  • 5 litrowa Dama
gąsior damagąsior w wiklinie

Dębowe beczki: sprowadzamy na zamówienie.

beczka z kranikiem

Butelki:

  • na wino, w różnych kolorach, na miód pitny, do szampana
  • ozdobne w słomkowym oplocie
  • butelki zdobione, kamionkowe,
  • butle i beczułki z kranikiem doskonałe na oficjalny przyjęcia
butele w oplociebutla z kranembutle do wina i miodu


 





Wężyki, areometry, szczotki, pipety, rurki fermentacyjne

Wężyki do obciągu wina: z pompką lub bez.

wężyki do obciągu, areometry, alkoholomierz

Areometry, termometry i kwasomierze: przyrządy do pomiaru stężenia cukru i alkoholu w winie oraz ustalania kwasowości wina.


Szczotki do mycia balonów i butelek: uniwersalne szczotki o różnych rozmiarach, wygodne w użyciu. Włosie osadzone na specjalnym sprężystym drucie.

szczotki do balonów

Rurki fermentacyjne, pipety

aparat destylacyjny, deflegmator, chłodnica, rurka fermentacyjna

 



Inne

Sokownik: wykonane są ze stali nierdzewnej  bardzo dużej wytrzymałości (odporna na naprężenia i temperaturę). Przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek. Możliwe jest też mycie ich w zmywarkach. Zestaw składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń:

  • nr 1, w którym umieszcza się owoce (naczynie pierwsze od góry),
  • nr 2 wyposażonego w kranik spustowy spływa sok (środkowe)
  • nr 3 napełnia się wodą (na spodzie)
  • zestaw winiarski, sokownik

Zestaw do wina

Drylownice

Garnki kamionka: naczynia kamionkowe posiadają specjalne właściwości termiczne zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia, co znacznie poprawia smak przetworów.